Search This Blog

Tuesday, May 5, 2015

1,043 tunggu hukum mati

Kota Bharu: “Kira-kira 1,043 orang daripada 51,000 banduan yang dipenjarakan, menunggu untuk menjalani proses hukuman gantung,” kata Ketua Pengarah Jabatan Penjara Malaysia Datuk Seri Zulkifli Omar.
Beliau berkata, semua mereka ditempatkan di beberapa penjara dan menunggu tempoh sesuai untuk menjalani hukuman terbabit mengikut keputusan dibuat mahkamah.
Katanya, kebanyakan pesalah dihukum kerana kes pengedaran dadah, membunuh dan kesalahan senjata api.
“Mereka ada yang menunggu proses rayuan di Mahkamah Persekutuan dan Mahkamah Tinggi sebelum memohon pengampunan Yang di-Pertuan Agong
“Kesalahan mereka adalah mengikut Seksyen 38B, Akta Dadah Berbahaya 1952, Seksyen 302, Kanun Keseksaan dan Akta Senjata Api 1960,” katanya dalam sidang media di Dewan Tan Sri Murad Ahmad, Penjara Pengkalan Chepa di sini, semalam.
Terdahulu beliau menyampaikan bantuan kepada kakitangan Jabatan Penjara Malaysia di Kelantan yang terjejas akibat banjir hujung, tahun lalu.
Seramai 71 kakitangan menerima bantuan berbentuk mesin basuh, televisyen dan peti sejuk sumbangan Persatuan Orang Kota Bharu (POKB).
Turut hadir, Presiden POKB Datuk Sheikh Ahmad Dasuki Mohamad.
Mengulas lanjut, Zulkifli berkata, sebanyak 46 peratus daripada jumlah keseluruhan bantuan dihukum kerana penyalahgunaan dadah.
Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 5 Mei 2015 @ 10:40 AM

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/48611#sthash.3Hupof1K.dpuf

No comments:

Post a Comment