Search This Blog

Friday, April 17, 2015

Wanita OKU Ditemui Rentung


Diterbitkan: Jumaat, 17 April 2015 4:13 PM

KOTA BAHARU: Seorang wanita kurang upaya maut dalam kebakaran di Kampung Bechah Hangus, Kok Lanas, di sini dalam kejadian 4.30 pagi Jumaat.
Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Ketereh, Penolong Penguasa Bomba Mohd Rafain Mat Zain berkata Fatini Buniamin, 25 yang lembam ditemui rentung selepas terperangkap dalam bilik tidur rumah neneknya, Saadiah Dollah, 83.
Mohd Rafain berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kebakaran melibatkan dua buah rumah itu pada pukul 5.02 pagi dan tiba di tempat kejadian kira-kira 20 minit kemudian.
"Semasa tiba di lokasi kejadian, rumah yang didiami mangsa sudah hangus keseluruhannya manakala rumah bersebelahannya yang didiami tujuh sekeluarga sudah 50 peratus terbakar.
"Mayat mangsa ditemui dalam bilik tidurnya dan mayatnya telah dihantar ke Hospital Raja Perempuan Zainab II di sini untuk bedah siasat," katanya ketika dihubungi di sini, Jumaat.
Mohd Rafain berkata tujuh anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Ketereh dan Balai Bomba dan Penyelamat Tunjong mengambil masa kira-kira tujuh minit untuk memadamkan kebakaran.
Katanya punca kejadian masih dalam siasatan.
Ibu mangsa, Fauziah Mahmud, 58, berkata ketika kejadian mereka sekeluarga sedang tidur dan menyedari kejadian itu setelah mendengar jeritan anaknya itu meminta tolong.
"Apabila mendengar jeritannya, saya cuba untuk menyelamatkannya namun gagal akibat api yang marak dan asap yang terlalu tebal.
Saya sempat melihatnya yang berada dalam selimut di tempat tidur sambil menjerit meminta tolong," katanya.
Fauziah yang baru sahaja pulang tinggal di kampung setelah bersara sebagai penjawat awam di Johor Baharu dua minggu lalu, melihat api mula marak dari arah dapur rumah itu. 

No comments:

Post a Comment