Search This Blog

Friday, April 24, 2015

Rakyat Malaysia Ditahan Di Bangkok Guna Kad Kredit Palsu


Diterbitkan: Jumaat, 24 April 2015 10:22 AM
- Gambar hiasan

BANGKOK: Seorang rakyat Malaysia ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Don Muang pada Rabu ketika dia mahu berlepas pulang selepas membeli-belah dengan menggunakan kad kredit palsu.

Suspek yang dikenali sebagai Chia Bing Han, 24, ditahan kerana dikatakan menggunakan 11 kad kredit palsu untuk membeli barangan mewah di sebuah pusat beli-belah di sini.

Dia ditahan setelah pegawai sebuah bank memaklumkan kepada pihak berkuasa dia menggunakan kad kredit palsu bagi membeli telefon pintar di sebuah pusat beli-belah kira-kira 4 petang Rabu.

Menurut Polis Imigresen Thailand, kad kredit itu adalah atas nama Mr Chia Bing Han dan pihak berkuasa mendapati dia akan pulang ke Kuala Lumpur dengan  Malindo Air yang dijadual pada 7.10 malam dari Lapangan Terbang Don Muang Airport.

Dia ditahan pada pukul 6 petang di kaunter imigresen apabila dia mengemukakan pasportnya untuk 'check-in', kata Kol Pol Nattee Mahuemueang, Komander Imigresen Don Muang.

Pihak polis turut menemui iPad, tiga iPhone dan tali pinggang kulit bernilai lebih 200,000 baht daripada suspek.

Suspek mengaku dia diupah seorang lelaki di Malaysia untuk membawa kad kredit palsu ke Thailand bagi membeli barangan mewah untuk dibawa balik ke Malaysia.

Katanya dia dijanjikan wang sebanyak 10 peratus daripada jumlah kad kredit yang dibelanjakan.

Dia mengaku itulah pertama kali dia melakukan kesalahan tersebut.

Bernama diberitahu pihak kedutaan Malaysia bahawa sekurang-kurangnya 10 rakyat Malaysia ditahan atas kesalahan sama setakat tahun ini.

No comments:

Post a Comment