JELI - Tindakan dua lelaki melepaskan gian dalam lori membawa padah apabila ditahan polis dalam serbuan di Hentian Damai, Jalan Raya Timur Barat bersempadan dengan Perak, dekat sini, kelmarin.

Serbuan dilakukan sepasukan pegawai dan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Jeli hasil maklumat orang awam.

Dalam serbuan jam 11.30 malam itu, polis merampas sebanyak 302 bungkusan tembakau di dalam lori berkenaan, yang dianggarkan bernilai hampir RM60,000 dipercayai diseludup masuk dari negara jiran.

Ketua Polis Daerah Tanah Merah, Deputi Superintendan Mohd Yusoff Jaafar berkata, pemeriksaan awal turut menemui sebiji pil berwarna merah dan satu paket lut sinar mengandungi serbuk kristal dipercayai dadah.

Malah katanya, hasil saringan air kencing mendapati kedua-dua suspek berusia 28 dan 30 tahun itu positif dadah jenis methamphetamine, termasuk seorang daripadanya mempunyai rekod jenayah lampu.

“Dua suspek terbabit ketika itu berhenti rehat di hentian berkenaan. Bungkusan mampat tembakau dianggarkan seberat 3,850 kilogram itu dipercayai diambil dari negara jiran dan cuba dihantar ke Pulau Pinang.

“Suspek berusia 28 tahun juga pernah ditahan mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 dan sedang menjalani hukuman di bawah Langkah-langkah Pencegahan Khas (LLPK),” katanya, semalam.

Kata Mohd Yusoff, kes disiasat mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan Seksyen 52(1) Kawalan Pergerakan Tembakau Diawet di bawah 692 Akta Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara.

“Tembakau yang dirampas akan diserahkan kepada Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara untuk siasatan lanjut.

“Kita akan mohon pada mahkamah supaya kedua-dua suspek dikenakan tahanan reman selama empat hari mulai esok (hari ini) bagi membantu siasatan,” katanya.

Difahamkan, harga semasa daun tembakau diawet dianggarkan antara RM14 hingga RM15 bagi sekilogram.