Search This Blog

Thursday, April 23, 2015

10 Disoal Siasat Berhubung Protes Gereja


Diterbitkan: Khamis, 23 April 2015 3:07 PM

PETALING JAYA: Polis telah merakamkan kenyataan 10 orang yang terlibat dalam protes salib di Taman Medan.

Ketua Polis Selangor Datuk Abdul Samah Mat berkata, bagaimanapun, tiada tangkapan yang telah dibuat.

Beliau berkata polis masih belum menentukan sama ada terdapat sebarang unsur jenayah dalam bantahan, di mana sebuah gereja di bangunan rumah kedai diminta supaya menurunkan tanda salib.

Beliau berkata 10 telah dipanggil pada Rabu dan telah disoal berhubung penglibatan mereka dalam protes tersebut.

"Tiada tangkapan dibuat kerana siasatan masih tidak lengkap.

"Sebaik sahaja ia siap kita akan tentukan sama ada terdapat apa-apa unsur-unsur jenayah dan kemudian kita akan membuat tangkapan," katanya kepada The Star pada Khamis.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Azmi Abu Kassim berkata polis juga telah merakamkan kenyataan daripada paderi gereja dan Ketua Umno Cawangan Taman Lindungan Jaya Datuk Abdullah Abu Bakar yang juga abang kepada yang Ketua Polis Negara.

"Kami akan memanggil lebih ramai orang dari gereja dan kumpulan protes," katanya.

Seorang paderi gereja, yang telah membuat laporan polis terhadap penunjuk perasaan, enggan bercakap ketika dihubungi The Star.

Dalam laporan itu, dia memperincikan bahawa dia telah didatangi oleh seorang pegawai dari cawangan khas Petaling Jaya pada pukul 11 ​​pagi Ahad ketika upacara keagamaan dilakukan dan diberitahu bahawa beberapa penunjuk perasaan mahu bercakap dengannya.

Dia bertemu Abdullah, bekas Ketua Wanita Umno Petaling Jaya Selatan Munaliza Hamzah dan seorang lagi lelaki yang memakai baju merah dan songket hitam selepas upacara keagamaan berakhir, sambil jemaah berada di dalam gereja berikutan bantahan diadakan di luar bangunan itu.

Lelaki bersongket itu mengarahkan pihak gereja supaya menurunkan tanda salib, menurut sumber yang memetik laporan yang dibuat.

Dengan mengambil kira keadaan dan bimbang tentang keselamatan terhadap gereja dan dirinya, dia tidak mahu memburukkan keadaan dan bersetuju untuk menurunkan tanda salib itu pada pukul 1 petang.

Selepas penunjuk perasaan bersurai pada kira-kira pukul 2.30 petang, Abdullah memberitahunya mengenai hasrat untuk membuat laporan tentang gereja kepada Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ). Paderi itu tidak berkata apa-apa kata sumber itu, yang memetik laporan beliau.

No comments:

Post a Comment