Search This Blog

Sunday, March 8, 2015

Zakia dibebaskan selepas lapan bulan diculikMusa (kanan) bersama Zakia pada sidang akhbar pengumuman pembebasan anggota polis marin tersebut selepas lapan bulan diculik kumpulan bersenjata dari Sulu, Filipina di Sandakan semalam.


SANDAKAN – Anggota pasukan polis marin, Lans Koperal Zakia Aleip, 27, yang diculik sekumpulan lapan lelaki bersenjata ketika melakukan rondaan di sebuah resort di Pulau Mabul, Semporna dekat sini pada 12 Julai 2014 dibebaskan semalam.
Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, proses untuk membebaskan Zakia bermula pada 6 Mac lalu, apabila sebuah pasukan khas berlepas ke Sulu.
Katanya, pasukan itu kemudian berjaya membawa keluar anggota polis terbabit dari sebuah lokasi di Indanan, Sulu sebelum dibawa ke Sandakan dengan menaiki sebuah bot.
“Pasukan ini berjaya membawa Zakia dari lokasi penahanannya dan selamat tiba di Sandakan pada pukul 7.30 pagi,” katanya ketika ditemui di sini semalam.
Beliau bagaimanapun enggan mengulas mengenai dakwaan pembebasan tersebut melibatkan sebarang pembayaran wang tebusan.
Terdahulu, pengumuman rasmi mengenai pembebasan Zakia dilakukan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman.
Musa berkata, beliau telah menghubungi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk memaklumkan mengenai perkembangan itu.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0308&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm#ixzz3TkN7mSst 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment