Search This Blog

Sunday, March 8, 2015

‘Roh saya tak tenang’


Agensi: Seorang daripada banduan kini berada di detik terakhir hidupnya sebelum ditembak mati, mengingatkan rohnya bergentayangan jika hukuman itu dijalankan tanpa proses sepatutnya.
Masagus Zainal Abidin memberitahu, dia melakukan proses rayuan dan perundangan seperti apa yang dibenarkan undang-undang.
“Ketika ini saya belum tahu keputusan semakan semula kes yang dikemukakan.
“Untuk tidak tertanya-tanya, hakim yang mendengar permohonan saya perlu memberikan penjelasan,” katanya.
Kandungan surat itu didedahkan peguam Masagus, Ade Yuliawan.
Media semalam melaporkan, Masagus menulis surat kepada Peguam Negara Indonesia, Muhammad Prasetyo untuk menyatakan kekesalannya terhadap hukuman mati yang dijalankan.
Masagus disabitkan kesalahan memiliki 58.7 kilogram ganja pada 2001 dan dihukum penjara 15 tahun selepas dibicarakan di Palembang.
Masagus membawa kes berkenaan ke Mahkamah Tinggi Palembang, hakim mengubah keputusan mengarahkan dia dihukum mati.
Masagus antara 10 banduan pelbagai negara yangmenghitung detik terakhir sebelum diletakkan di depan skuad penembak di Penjara Nusakambangan, Jawa Tengah.
Dalam surat berkenaan, Masagus menulis: “Apabila Peguam Negara dan semua yang terbabit dalam pelaksanaan hukuman mati terhadap diri saya tetap meneruskan proses ini, roh saya tidak tenang, bergentayangan untuk menuntut balas, termasuk ke atas isteri, anak dan keturunan anda. Ini janji dari lubuk hati saya yang paling dalam.”
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/35401#sthash.YwfyAhg5.dpuf

No comments:

Post a Comment