Peguam Pakistan ditembak mati
Ahli keluarga Samiullah Afridi menolak mayatnya keluar dari hospital selepas dia ditembak mati di Peshawar. - Foto AFP
PESHAWAR - PAKISTAN . Seorang peguam di Pakistan yang mempertahankan doktor dalam membantu ejen Agensi Perisikan Pusat (CIA) memburu pemimpin al-Qaeda Osama Laden, maut ditembak, kelmarin.

Menurut polis, Samiullah Afridi ditembak ketika dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Peshawar.

Susulan kejadian itu,  militan Pakistan Jendullah iaitu sebuah kumpulan pecahan Taliban mengaku bertanggungjawab di atas serangan tersebut.

"Kami membunuhnya kerana dia mempertahan Shakil, yang merupakan musuh kami," menurut jurucakap kumpulan terbabit, Fahad Marwat.

Samiullah yang menjadi peguam bela Dr Shakil Afridi, dijatuhi hukuman penjara selama 33 tahun pada 2012 kerana menjalankan kempen suntikan palsu dipercayai telah membantu agensi AS itu mengesan Osama.

Bagaimanapun, hukuman itu diterbalikkan dua tahun lalu dan doktor berkenaan kini di penjara menunggu perbicaraan baharu.

Difahamkan, Samiullah baru kembali ke tanah air selepas beberapa tahun berada di luar negara setelah menerima pelbagai ancaman dan ugutan bunuh dari organisasi serta individu yang bukan sahaja membahayakan dirinya tetapi juga keluarganya. - AP