Search This Blog

Thursday, March 12, 2015

Haron Din Mursyidul Am Pas baharu

KUALA LUMPUR – Majlis Syura Pas pada Ahad lepas sebulat suara melantik Datuk Dr. Haron Din sebagai Mursyidul Am parti yang baharu bagi menggantikan Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Majlis itu yang terdiri daripada 15 anggota mewakili pelbagai pihak membuat keputusan pada satu mesyuarat di ibu pejabat Pas Pusat di sini.
Mereka turut me­lantik Pemangku Ke­tua Dewan Ulama Pas yang juga Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yaakob sebagai Timbalan Mursyi­dul Am Pas.
Penolong Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, keputusan itu dicapai berdasarkan Perlembagaan Pas yang memberi kuasa kepada seluruh anggota Ma­jlis Syura melantik individu paling layak mengetuai mereka sebagai mursyidul am.
Beliau menyatakan demikian ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen di sini semalam.
Jawatan Mursyidul Am Pas kosong berikutan penyandangnya Nik Aziz yang juga bekas Menteri Besar Kelantan meninggal dunia akibat kanser pro­stat pada 12 Februari lepas.
Allahyarham Nik Aziz menyandang jawatan Mursyidul Am sejak 1995.
Sementara itu, Haron sebelum dilantik memegang jawatan itu merupakan Timbalan Mursyidul Am Pas dan antara tokoh ulama yang paling disegani dalam parti tersebut.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0312&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_10.htm#ixzz3U92WSKcs 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment