Search This Blog

Wednesday, March 18, 2015

Bahagian atas Istana Kesoma terbakar


ALOR SETAR: Istana Kesoma yang didiami Raja Muda Kedah di Jalan Tunku Bendahara, di sini terbakar di bahagian atas, awal pagi tadi.
Bagaimanapun, ketika kejadian jam 2 pagi itu, Tunku Abdul Malik Sultan Badlishah tidak berada di kediaman itu selepas berpindah kira-kira dua bulan lalu untuk kerja pengubahsuaian di istana berkenaan.
Difahamkan, kejadian itu dipercayai berlaku akibat litar pintas.
Pegawai Perhubungan Awam, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah, Penguasa Bomba Nur Hafizah Muhammad Lukman berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kebakaran itu pada jam 2.10 pagi dan empat jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Alor Setar, Jalan Raja dan Jitra serta sebuah jentera Perkhidmatan Perubatan Kecemasan (EMRS) dari Jitra tiba di lokasi pada jam 2.18 pagi.
Beliau berkata, dua pasukan dari Balai Bomba Sukarela Seberang Nyonya dan Kuala Kedah turut membantu memadam api yang merebak di tingkat atas istana berkenaan.
"Api berjaya dikawal pada jam 3.07 pagi oleh 27 anggota bomba yang diketuai Penguasa Kanan Bomba II Mohd Firdaus Daud dan 13 anggota bomba sukarela supaya tidak merebak di bahagian lain," katanya.
Nur Hafizah berkata, kebakaran itu membabitkan kemusnahan 40 peratus di bahagian bangunan yang sedang diubahsuai.

No comments:

Post a Comment