Search This Blog

Thursday, February 26, 2015

Seorang maut tunjuk perasaan guru di MexicoPOLIS Mexico menahan anggota Ceteg (Penyelaras Negeri Guru Guerrero) yang tercedera selepas penunjuk perasaan menyekat laluan utama ke Lapangan Terbang Acapulco, hari ini. - Foto REUTERS ihsan http://www.theguardian.com/
ACAPULCO: Seorang penunjuk perasaan maut apabila pertelingkahan berlaku di antara polis Mexico dan guru yang menyekat kawasan Lapangan Terbang Acapulco, kata pegawai hari ini.
Selain itu, tujuh anggota polis mengalami kecederaan selepas dirempuh bas penunjuk perasaan.
Kira-kira 5,000 membuat tunjuk perasaan menuntut gaji lebih baik dan keadilan dalam kes 43 pelatih guru yang hilang, bertindak menyekat laluan ke lapangan terbang di pusat peranginan berkenaan selama enam jam sebelum polis anti rusuhan campur tangan.
"Malangnya, saya dapat pengesahan bahawa seorang mati. Saya tidak dapat memastikan punca kematian, tapi ia adalah seorang yang cedera di bahagian kepala dan dikejarkan ke hospital dengan ambulans," kata pegawai perlindungan awam wilayah Guerrero, Raul Miliani.
Sehubungan itu, jurucakap Kesatuan Sekerja Guru CETEG berkata, mangsa ialah bekas guru berusia 65 tahun, Claudio Castillo dan dipukul oleh anggota polis.
"Dia ada masalah kesihatan, masalah beralih-alih tempat. Ketika mendapatkan rawatan, sekumpulan anggota polis persekutuan mengalihkan paramedik dan terus memukulnya," katanya.
Sementara itu, pihak berkuasa kemudiannya membebaskan 99 daripada 106 yang ditahan ketika tunjuk perasaan berkenaan. - AP

No comments:

Post a Comment