Search This Blog

Monday, February 16, 2015

Perangkap maut kediaman tinggiMukhlis menunjukkan Pangsapuri PPR Seri Pantai di Kuala Lumpur yang berhadapan dengan beberapa masalah penyenggaraan baru-baru ini.


KUALA LUMPUR – Tiga kes kematian kanak-kanak akibat terjatuh dari apartmen yang berlaku awal tahun ini seperti tidak memberi apa-apa kesan kepada pihak berkuasa dan masyarakat di negara ini.
Tinjauan Kosmo! di beberapa buah apartmen dan pangsapuri sekitar ibu negara mendapati tiada sebarang langkah pencegahan diambil oleh pihak pengurusan apartmen serta penghuni bagi meningkatkan lagi tahap keselamatan di kediaman ma­sing-masing.
Kebanyakan apartmen dan pangsapuri yang mempunyai balkoni juga tidak dipasang jeriji besi tambahan bagi mengurangkan risiko kemalangan terjatuh dari tingkat atas.
Malah, ada juga penghuni yang sengaja meletakkan barangan lain seperti kerusi dan pasu bunga berdekatan dengan balkoni, sekali gus mengundang risiko kanak-kanak terjatuh kerana memanjat barangan berkenaan.
Lebih menakutkan, terdapat pihak pengurusan apartmen yang tidak melakukan kerja penyenggaraan apabila kesemua cermin tingkap di laluan bertangga pecah dan tidak diganti.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0216&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm#ixzz3RuDHSari 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment