Search This Blog

Thursday, February 26, 2015

Mula-Mula Dirompak, Kini Dibunuh


Diterbitkan: Khamis, 26 Februari 2015 8:22 AM
Chen memberikan penghormatan terakhir kepada ibunya, Jia Lian Yu selepas menuntut mayat mangsa di rumah mayat Hospital Raja Permaisuri Bainun di Ipoh.

IPOH: Tiga minggu lalu, rumah Jin Lian Yu telah dipecah masuk dan beberapa barangan berharganya dirompak. 

Ahad lalu, kejadian lebih buruk berlaku, apabila nyawanya pula menjadi taruhan.

Pemilik kedai kopi di Bercham itu sedang bekerja seorang diri di dapur pada pukul 5 petang apabila dia tiba-tiba didatangi oleh individu yang tidak dikenali.

Timbalan Ketua Polis Daerah Ipoh, Supritendan Ahmad Termizi Abdul Haq berkata tiada sesiapa berada di kedai berkenaan ketika insiden malang itu berlaku.
"Ketika seorang pelanggan datang untuk membeli rokok dia melihat tiada sesiapa berada di kaunter. 
"Pelanggan tersebut kemudiannya pergi ke bahagian dapur kedai berkenaan dan terkejut apabila melihat seorang wanita warga emas terbaring di atas lantai.

"Dia mengalami pendarahan yang teruk di bahagian kepala," katanya.
Jin kemudiannya dikejarkan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun dengan menaiki ambulans namun dia disahkan meninggal dunia pada pukul 3 petang hari berikutnya, kata Supritendan Ahmad Termizi. 
"Laporan bedah siasat menunjukkan kepalanya dipukul dengan objek tumpul," katanya.

Ahmad Termizi berkata polis masih sedang mengenalpasti barangan mangsa yang dicuri, dan setakat ini belum tangkapan yang dibuat.

Jin, yang berasal dari Harbin, China merupakan seorang ibu tunggal yang mempunyai tiga cahaya mata berusia antara 40 hingga 44 tahun.

Anak lelaki Jin, Chen Hai Ken,40 yang tinggal di Shanghai berada di hospital untuk menuntut mangsa ibunya.

Dia berkata sejak insiden rompakan pertama berlaku, ibunya, Jin pernah menyatakan hasrat untuk pulang ke China kerana merasakan tidak selamat untuk berada di Malaysia.

"Ibu tiba di Malaysia pada 2012 kerana dia mengikut seorang temannya yang tinggal di sini dan melihat prospek perniagaan yang baik di negara ini.

"Kali terakhir saya bercakap dengannya ialah pada hari pertama sambutan Tahun Baru Cina.

"Saya tidak tahu itulah kali terakhir saya berbual dengannya," kata Chen dalam nada sedih.

Awal bulan ini, Jin yang tinggal seorang diri di Kampung Bercham di sini, mengalami kerugian apabila cincinnya, wang tunai sebanyak RM400 serta pasportnya dicuri oleh dua lelaki yang memecah masuk rumahnya.

Dia mengalami kecederaan ringan  di bahagian mata sebelah kiri dan paha kanannya dalam kejadian tersebut. 

No comments:

Post a Comment