Search This Blog

Sunday, February 1, 2015

‘Memang dia salah’

Seoul: “Memang salah dia kerana tidak mampu mengawal emosi.”
Begitu pengakuan pemilik Korean Air, Cho Yang-Ho dalam perbicaraan kes anak perempuannya, bekas timbalan presiden syarikat penerbangan berkenaan yang dibicarakan kerana melanggar peraturan keselamatan selepas mengamuk dengan cara dia dihidangkan kacang makademia.
Cho yang memohon maaf atas kejadian itu berkata, anaknya Hyun-Ah, 40, tidak patut menghalau anak kapal terbabit turun dari pesawat itu.
Hyun-Ah berdepan hukuman penjara maksimum 10 tahun bagi kejadian yang berlaku Disember lalu itu, yang turut memaksa penerbangan dari New York ke Seoul berkenaan terpaksa berpatah balik bagi menurunkan anak kapal terbabit.
Dia yang ditahan sejak 30 Disember lalu, mempunyai tuduhan tambahan mendesak kakitangan penerbangan itu memberi keterangan palsu dan mengganggu tugasan mereka.
Dia bagaimanapun, menafikan menyerang ketua pramugara Park Chang-Jin. Park mendakwa Hyun-Ah memaksanya melutut meminta maaf sambil mencucuknya dengan risalah penerbangan.
Pramugari di kabin kelas pertama, Kim Do-Hee pula memberi keterangan bahawa Hyun-Ah membaling buku risalah ke dadanya sebelum menolak dan menjerit supaya dia turun dari pesawat itu.
“Saya percaya dia tahu pesawat itu sedang bergerak ketika itu,” katanya.
Dia mengaku memberi keterangan palsu kerana bimbang dibuang kerja.
“Saya diarahkan supaya tidak menceritakan sebarang kekasaran atau jeritan dilakukan tertuduh,” katanya. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 1 Februari 2015 @ 5:05 AM


CHO bercakap kepada pemberita di luar mahkamah. Gambar kecil, Hyun-Ah.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/27750#sthash.vntdLGMw.dpuf

No comments:

Post a Comment