Search This Blog

Tuesday, January 27, 2015

Tujuh Mangsa Dakwa Ditipu Peniaga Kereta Terpakai


Diterbitkan: Isnin, 26 Januari 2015 11:28 AM

KLANG: Tujuh individu berkumpul bersama-sama dengan mendakwa mereka ditipu oleh seorang peniaga kereta terpakai yang membeli kenderaan mereka.
Ng Yuan Hock, Dr Siti Syahirah Mohd Ridzwan, Ernest Quek Kien Hock, Ummi Najah Salam Mohammad Zabri, Lim Yee Boon, Mohd Zainorizam Mohammad dan Fisyah Zainon mendakwa kenderaan tersebut masih lagi berdaftar di bawah nama mereka walaupun sudah dijual kepada pihak ketiga.

Mereka mendakwa perjanjian sewa beli ditandatangani antara pembeli baharu dengan syarikat tersebut dan bukannya dengan bank.

Ketujuh-tujuh mangsa membuat laporan polis terhadap syarikat tersebut yang terletak di Kuala Lumpur.

Suami Dr Siti Syahirah, Wan Naazreen Idham Yakub, 28, berkata isterinya pergi ke pejabat jualan kereta pada Mac tahun lepas untuk menjual kereta model Ford Fiesta mereka.

"Namun dia diberitahu bahawa keretanya mempunyai pembeli berpotensi dan dia mengisi semua dokumen berkaitan termasuk borang pemindahan hak milik.

"Kami terkejut apabila menerima satu panggilan pada September lalu dari pusat perkhidmatan Ford di Kota Baru meminta kami untuk mengambil kereta kerana ia sudah habis diselenggara.

"Kami kemudiannya dimaklumkan oleh bank bahawa kereta tersebut masih lagi dibawah nama kami.

"Kami menuntut jawapan daripada wakil syarikat, dia mendakwa permohonan pembeli baharu ditolak dan mereka sedang mencari pembeli baharu yang lain," katanya.

Quek berkata dia menjual kereta Toyota Harriernya kepada syarikat yang sama pada Januari tahun lalu dan menerima sebanyak RM1,500, perbezaan daripada hasil jualan.

Namun, Quek diberitahu oleh bank bahawa dia masih ada baki pinjaman walaupun peniaga tersebut berjanji untuk menyelesaikan baki pinjaman sebanyak RM96,000.

Lima lagi mangsa lain turut mengalami nasib sama seperti Wan Naazreen dan Quek.

No comments:

Post a Comment