Bom yang dipercayai diseludup dari negara jiran itu ditemukan disimpan di dalam plastik berisi beras pulut yang disorokkan di dapur rumah milik salah seorang suspek berusia 36 tahun yang juga pengedar dadah dalam serbuan kali ke­dua pagi ini.
Terdahulu, suspek tersebut ditahan dalam serbuan pertama di rumah tersebut pada pukul 6 pagi semalam bersama seorang rakan lelakinya yang berusia 28 tahun.
Ketua Polis Daerah SPU, Asisten Komisioner Abdul Rahman Ibrahim berkata, serbuan itu dijalankan susulan daripada Ops Kesan Gelugor bagi mengesan tujuh tahanan yang melarikan diri dari kawalan polis ketika dalam perjalanan ke Mahkamah Butterworth pada 7 Januari 2013.
Menurutnya, hasil soal siasat terhadap dua tahanan iaitu Hamzani Harun dan Hissham Abdul Rahman yang ditahan di Jitra, Kedah minggu lalu, polis mendapat maklumat mengenai lokasi persembunyian mereka sebelum melarikan diri ke negara jiran.
“Dalam serbuan awal pagi semalam, dua lelaki yang dipercayai pengedar dadah berjaya ditahan dan polis turut menemukan dadah jenis syabu sebanyak 60 gram di dalam rumah yang didiami suspek utama bersama isteri serta enam anaknya.
“Dua suspek itu kemudiannya dibawa sekali lagi ke rumah itu pagi ini dan menunjukkan kepada pihak polis sebutir bom tangan yang disorokkan di dalam plastik berisi beras pulut di dapur rumah,” katanya kepada pemberita di lokasi serbuan di sini.
Tambah Abdul Rahman, polis turut menemukan beberapa utas jam tangan dan komputer riba yang dipercayai hasil kegiatan samun kedua-dua lelaki terbabit.
Katanya, siasatan polis mendapati kedua-dua lelaki terbabit juga memiliki rekod jenayah lampau serta amat dikehendaki pihak polis kerana terlibat dalam kes pecah rumah, samun, dadah dan perbuatan khianat.
“Polis menyiasat dari segenap segi untuk mencari beberapa lagi barang kes yang dipercayai disorokkan di dalam rumah ini dan kedua-dua suspek juga akan dirujuk kepada IPD Kulim dan IPD Seberang Perai Tengah (SPT) untuk tindakan lanjut,” ujarnya.
Abdul Rahman memberitahu, kedua-dua suspek dipercayai ada kaitan dengan Hamzani atau Mat Blue dan Hissham atau Sham Tok E kerana rumah itu pernah menjadi lokasi persembunyian mereka.
Tambahnya, kes itu disiasat mengikut Seksyen 39 B Akta Dadah Berbahaya 1952 serta Seksyen 8 Akta Bahan-bahan Kakisan, Letupan dan Senjata Berbahaya 1958.