Search This Blog

Tuesday, January 27, 2015

Polis Rampas Dadah Bernilai RM110,000, Tahan Tujuh Suspek


Diterbitkan: Ahad, 25 Januari 2015 7:33 PM
Supt Abdul Razak Mohd Zin (tengah) bersama pegawainya menunjukkan sebahagian daripada dadah pelbagai jenis bernilai RM110,000 yang berjaya dirampas pada sidang media mengenai kes rampasan dadah di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kedah di Alor Setar, Ahad. Foto BERNAMA

ALOR SETAR: Polis Kedah merampas pelbagai dadah bernilai RM110,000 berikutan penahanan tujuh suspek termasuk seorang wanita dalam tiga serbuan berasingan di Kuala Kedah dan Langkawi, sejak Rabu lepas.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Kedah, Supt Abdul Razak Mohd Zin berkata, sebanyak 2.47 kilogram heroin dan 657 gram syabu dirampas dalam serbuan tersebut.
Beliau berkata, tangkapan pertama dibuat pada 21 Januari lepas apabila anggota JSJN negeri menangkap dua lelaki di Kuala Kedah pada 11 pagi dan menemui dadah bernilai RM79,000, katanya kepada pemberita pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kedah di sini, Ahad.
Hasil pemeriksaan, polis menemui lima paket syabu seberat 407 gram dan lima paket herion seberat 2.3 kilogram yang disorok dalam kereta milik lelaki berkenaan, katanya.
"Kita percaya dadah ini untuk pasaran Alor Setar dan Sungai Petani dan kita masih menyiasat dari mana mereka mendapatkan bekalan dadah itu," katanya.
Kedua-dua lelaki berusia 35 dan 45 tahun itu dari Tasik Gelugor dan Butterworth kini ditahan reman tujuh hari sehingga 29 Januari bagi membantu siasatan, katanya.
Dalam serbuan pada 22 Jan lepas katanya, anggota dari Ibu Pejabat Polis Daerah Langkawi menahan seoarang lelaki berusia 32 tahun di Kompleks Jeti Feri di Kuah, yang cuba menyeludup masuk dadah Syabu ke pulau itu.
Beliau berkata pemeriksaan terhadap beg sandang lelaki yang berasal dari Kubang Pasu itu, polis menemui bungkusan dadah syabu seberat 250gram bernilai RM27,500.
Katanya, dalam operasi susulan polis telah menyerbu sebuah rumah di Kedawang, Langkawi pada 1.30 tengah hari pada hari sama dan berjaya menahan seorang wanita berusia 33 tahun dan dua lelaki berusia 20 tahun.
Polis merampas 72.6 gram heroin dan 0.5 gram syabu dalam operasi itu, katanya menambah, seorang lagi lelaki ditahan di Taman Nilai, pulau itu pada 23 Jan dan merampas 100 gram heroin.

No comments:

Post a Comment