Search This Blog

Tuesday, January 27, 2015

PM Britain ditipu pemabuk

London
Seorang lelaki mabuk berjaya menghubungi Perdana Menteri David Cameron selepas menyamar sebagai ketua risikan Britain.
Lelaki itu menghubungi tabloid The Sun dan sambil ketawa menceritakan bagaimana dia berjaya menipu agensi pemantauan GCHQ sehingga dapat bercakap dengan ketuanya, Robert Hannigan.
Dia kemudian melakukan satu lagi panggilan - kali ini ke pejabat Cameron di Downing Street - dengan menyamar sebagai Hannigan.
“Habis GCHQ ditipu bulat-bulat. Saya berjaya mendapatkan nombor telefon bimbit pengarahnya walaupun mabuk.
“Saya tidak tidur sepanjang malam dan sepanjang perbualan itu gagal bercakap dengan rasional. Memang lawak!” katanya.
Rekod mengesahkan seorang pemanggil - kononnya Hannigan - menghubungi Downing Street sebelum disambungkan ke telefon bimbit rasmi Cameron.
Pihak berkuasa menegaskan tiada kebocoran maklumat sensitif dalam kejadian Ahad lalu itu, namun sudah pasti ia menampakkan prosedur keselamatan yang terlalu longgar.
Jurucakap kerajaan berkata, dalam kes pertama, panggilan telefon dibuat kepada GCHQ dan nombor telefon bimbit pengarah ‘terlepas.’ Namun nombor itu tidak pernah digunakan untuk maklumat rahsia.
“Dalam kejadian kedua, pemanggil yang kononnya pengarah GCHQ disambungkan kepada perdana menteri namun beliau menamatkan panggilan itu kerana nyata ia penipuan,” katanya.
Dia menegaskan GCHQ dan Downing Street memandang serius kejadian itu dan kini menyemak semula prosedur digunakan untuk mengelak kejadian berulang.
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 27 January 2015 @ 5:05 AM


Cameron
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/26544#sthash.C8RUCkbj.dpuf

No comments:

Post a Comment