Search This Blog

Sunday, January 18, 2015

Penjaja Naikkan Harga Makanan Secara Senyap


Diterbitkan: Ahad, 18 Januari 2015 8:30 AM

PETALING JAYA: Walaupun harga minyak menurun, penjaja di Lembah Klang, Pulau Pinang dan beberapa kawasan lain secara senyap telah menaikkan harga makanan sebanyak 10 hingga 20 peratus kerana bahan mentah yang mahal serta menjelang sambutan Tahun Baharu Cina.

Contohnya harga semangkuk mee atau koay teow telah dinaikkan yang kosnya hanya di antara 50 sen dan RM1 lebih,  malah saiz hidangannya juga semakin kecil.

Pengurus Resolusi Pertikaian dan Undang-Undang Pusat Aduan Khidmat Pengguna Nasional (NCCC), Santhosh Kannan berkata, banyak aduan diterima melibatkan penjaja yang menaikkan harga tinggi atau mengurangkan saiz hidangan.

"Kami kerap mendapat aduan sejak November lalu. Rata-rata, kenaikan adalah antara 30 sen dan 40 sen tetapi untuk sesetengah jenis makanan, kenaikkan sehingga RM2, " katanya.

Sementara itu, seorang suri rumah Mary Chew, 50, berkata penjual mee wan tan di Jalan Klang lama telah menaikkan harga sebanyak RM1 tanpa sebarang notis.

"Sebelum ini harga sepinggan RM5, namun kini dinaikkan RM6 tanpa menambah sebarang kandungan," katanya.

Beberapa kedai kopi di Bangsar dan Kota Damansara juga turut telah menaikkan harga sekurang-kurangnya 10 peratus sejak tahun baharu ini.

Seorang eksekutif, Bernadette Eng, 37, berkata harga semangkuk mi kepala ikan di Sri Kembangan, Selangor telah dinaikkan daripada RM7.50 kepada RM8.

Di Pulau Pinang, kenaikan harga ini memberi kesan terhadap imej negeri ini yang dianggap sebagai syurga makanan penjaja.

Amy Wong, 36, berkata sepinggan char koay teow bersaiz sederhana di George Town telah dinaikkan kepada RM6.50 sejak minggu lepas.

"Penjual memberitahu dia terpaksa mengenakan bayaran lebih RM1 kerana harga udang telah meningkat kepada RM80 sekilo, atau lebih daripada RM20 pada Disember," katanya.

Di Bayan Baru yang terkenal dengan char koay teow, penjaja mengenakan bayaran RM5 untuk pinggan bersaiz kecil.

"Kamu perlu makan empat pinggan untuk kenyang," jelas seorang pelanggan tetap di situ.

Pelajar Jane Ng, 21, berkata harga choo-char Cina (masak dan goreng) di Bayan Baru telah meningkat dengan ketara sejak dua minggu lalu.

"Pada Selasa, saya bersama rakan-rakan dikenakan bayaran RM60 untuk hidangan yang sama bagaimanapun sebelum ini harganya RM40.

"Ramai penjaja lain di pulau itu juga telah menaikkan harga kerana mereka berasa bimbang mengenai Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST)," katanya.

Pengasas kumpulan PG Food Hunter A di facebook, Dr Joeson Khor berkata, makanan lebih mahal kerana penjaja mendakwa bahawa harga bahan-bahan mentah semakin meningkat.

Kumpulan itu kini mempunyai kira-kira 78,000 ahli itu ditubuhkan untuk memantau harga, perkhidmatan dan kualiti kedai makanan di Pulau Pinang.

No comments:

Post a Comment