Search This Blog

Sunday, January 4, 2015

Kehebatan kapal AS temui 12 mangsa dikagumi


ADAMS semasa ditemu bual oleh wartawan di Pangkalan Bun, Kalimantan.- AGENSI


PANGKALAN BUN, Kalimantan – Kehebatan kapal tentera laut Amerika Syarikat (AS), USS Sampson yang berjaya menemui 12 mayat penumpang QZ8501 pada hari pertama operasi kapal itu di Laut Jawa menarik perhatian media Indonesia.
Berikutan itu, Komander USS Samson, Greg Adams menjadi tumpuan pemberita semasa tiba di Lanud Iskandar, Pangkalan Bun di sini semalam.
“Saya tidak boleh menjawab me­ngenai strategi pencarian dan aspek teknikal yang kami gunakan,” katanya kepada pemberita ketika ditanya mengenai operasi yang dilaksanakan oleh kapal berkenaan.
Detik.com melaporkan, Adams memberitahu bahawa kapal USS Sampson bukan kapal perang pemusnah tetapi merupakan kapal jenis baharu dalam kategori yang tersendiri.
“Kapal ini merupakan yang terbaharu, bersaiz lebih kecil daripada kapal pemusnah serta mempunyai kelajuan yang sangat tinggi,” katanya.
Adams juga enggan mengulas lanjut mengenai sistem alat pengesan yang digunakan oleh kapal berkenaan.
Dia menjelaskan bahawa lokasi operasi yang dilaksanakan oleh USS Sampson bagi mencari mangsa pesawat QZ8501 yang dalam penerbangan dari Surabaya ke Singapura pada 28 Disember lalu ditentukan oleh Badan Mencari dan Menyelamat Nasional (Basarnas). – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0104&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3NoDqyc96 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment