Menurut laporan portal Mail Online, dalam kes pertama di Brooklyn, penyerang yang dikenali sebagai Ismaaiyl Abdullah Brinsley, 28, menembak mati bekas kekasihnya di Maryland menggunakan sepucuk pistol kira-kira pukul 5.45 pagi waktu tempatan semalam (6.45 petang waktu Malaysia).
Jelas laporan itu, Ismaaiyl kemudian menyiarkan komen di laman Instagram dengan menyatakan niatnya menuju ke Brooklyn yang terletak sejauh 305 kilometer untuk membalas dendam terhadap kematian Michael Brown dan Eric Garner akibat tindakan ganas polis berkulit putih.
Portal The Post yang memetik kenyataan saksi menyebut, Ismaaiyl dilihat menghampiri kereta peronda yang dinaiki dua anggota polis dikenali sebagai Wenjian Liu dan Rafael Ramos yang sedang menyertai latihan antikeganasan sebelum suspek melepaskan tembakan dari jarak dekat.
Mangsa ditembak mati pada pukul 2.50 petang waktu tempatan (3.50 pagi waktu Malaysia hari ini) di persimpangan Myrtle dan Tompkins Street.
“Suspek kemudiannya melarikan diri ke arah sebuah stesen kereta api dan membunuh diri dengan menggunakan pistol yang sama,” tambah The Post.
Sementara itu, dalam kes kedua beberapa jam kemudian, seorang penyerang menembak mati seorang polis di Tarpon Springs, kira-kira 48 kilometer dari Tampa, Florida.
Menurut nbcnews.com, suspek yang tidak dikenali telah ditahan.
Dua kes itu berlaku ketika kemarahan orang ramai semakin memuncak ekoran keputusan mahkamah tidak mengenakan sebarang dakwaan terhadap pegawai polis, Daniel Pantaleo yang mencekik sehingga mati Garner, pada Julai lalu.
Sebulan kemudian, Brown yang tidak bersenjata, ditembak mati oleh pegawai polis, Darren Wilson di Ferguson, tetapi pihak mahkamah memutuskan tiada pendakwaan dikenakan terhadap anggota keselamatan itu.
Kedua-dua keputusan itu menyebabkan tunjuk perasaan besar-besaran tercetus di New York dan beberapa bandar besar lain bagi mendesak pihak berkuasa mengheret pegawai polis terbabit ke muka pengadilan. – AFP