KOTA BHARU - Tindakan pantas seorang bapa mendukung dua anaknya berusia dalam lingkungan tiga dan lima tahun keluar dari rumah menyelamatkan mereka dari kebakaran di Lorong Chica, Berek 12, di sini petang kelmarin.

Kejadian kira-kira 5.30 petang itu disedari jiran, Mohd Faisal Harun, 34, yang ketika itu ternampak asap dari dapur kediaman tiga beranak berkenaan.

“Saya lihat asap hitam keluar dari tingkap rumah dan bergegas menuju keluar rumah dan menuju ke rumah mangsa.

“Pintu belakang rumah yang tertutup saya tendang sehingga terbuka dan melihat bahagian dapur rumah itu terbakar dan api semakin marak,” katanya kepada Sinar Harian di sini semalam.

Mohd Faisal berkata, walau bagaimanapun penghuni rumah terbabit berjaya menyelamatkan diri dan bertindak pantas keluar dari rumah selepas melihat api marak.

“Bapa kepada dua anak itu berjaya menyelamatkan keluarganya dari kebakaran di samping mendapat bantuan penduduk kampung yang turut menolak kereta Proton Wira miliknya dari disambar api," katanya.

Sementara itu, Sinar Harian cuba menemu bual mangsa namun gagal selepas dia enggan ditemu bual.

Dalam pada itu, Pegawai Bomba Kanan 2, Balai Bomba dan Penyelamat Kota Bharu, Che Mazlan Mohamad berkata, pihaknya menerima panggilan pada jam 5.56 petang.

“Dengan tiga jentera dan 13 anggota bersama satu jentera paramedik (EMRS), kita berjaya mengawal api dari terus merebak ke bahagian lain.

“Setakat ini punca kejadian dipercayai bermula dari bahagian dapur namun kita masih menjalankan siasatan lanjut berhubung kebakaran terbabit," katanya.

Mazlan, berkata dalam kebakaran itu, tiada kemalangan jiwa dilaporkan dan hanya bahagian dapur yang mengalami kerosakan.