Search This Blog

Tuesday, December 16, 2014

Empat Polis Bebas Tuduhan Bunuh Tahanan Lokap


Diterbitkan: Jumaat, 12 Disember 2014 7:00 PM

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Jumaat melepaskan dan membebaskan empat anggota polis termasuk seorang berpangkat inspektor daripada pertuduhan membunuh tahanan lokap, N. Dharmenderan, pada Mei tahun lepas.
Hakim Kamardin Hashim membuat keputusan itu selepas pihak pendakwaan gagal membuktikan prima facie terhadap Inspektor Hare Krishnan, 41, Sarjan Jaffri Jaafar, 45, Koperal Mohd Nahar Abd Rahman, 46, dan Koperal Mohd Haswadi Zamri Shaari, 33.
Dalam penghakimannya, Hakim Kamardin berkata pihak pendakwaan hanya bergantung kepada keterangan keadaan yang tidak menjurus secara konklusif kepada kesalahan membunuh.
Beliau berkata tiada keterangan keadaan yang menunjukkan motif kesemua tertuduh untuk membunuh Dharmenderan dan pertuduhan niat bersama juga gagal dibuktikan.
"Tiada perbuatan dan keterangan kukuh secara langsung untuk membuktikan tertuduh secara fizikal menyerang si mati.
"Keterangan oleh pakar sains forensik atau pakar patalogi menyatakan bahawa kecederaan yang membawa kematian si mati adalah berusia tiga hingga empat hari adalah tidak selaras dengan pertuduhan dikemukakan," katanya.
Anggota keluarga dan rakan keempat-empat tertuduh yang memenuhi ruang mahkamah sejak awal prosiding bertepuk tangan dan bersorak kegembiraan sejurus penghakiman selesai dibacakan Hakim Kamardin.
"Oleh itu, mahkamah melepaskan dan membebaskan kesemua tertuduh daripada pertuduhan itu tanpa memanggil mereka membela diri," katanya.
Seramai 58 saksi pendakwaan memberi keterangan sepanjang perbicaraan itu yang bermula 17 Februari lepas.
Kesemua tertuduh didakwa membunuh Dharmenderan, 32, di Pejabat Siasatan Khas (D9), Tingkat 7, Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPPKL), Jalan Hang Tuah, antara 12.20 tengah hari hingga 2.50 petang pada 21 Mei tahun lepas.
Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nordin Ismail, manakala Krishnan diwakili peguam M. Athimulan, peguam Datuk Baljit Singh Sidhu mewakili Mohd Nahar, peguam Datuk Hazman Ahmad mewakili Jaffri dan Mohd Haswadi diwakili peguam Ariff Azami Hussein.

No comments:

Post a Comment