Search This Blog

Sunday, December 7, 2014

Empat pekerja asing maut kebakaran asrama


6 Disember 2014

SINGAPURA - Empat pekerja asing terbunuh dan lapan lagi cedera dalam kebakaran di rumah kedai sederet di Lorong 4 Geylang, awal hari ini, menurut laporan Channel NewsAsia (CNA).

Stesen televisyen tempatan itu melaporkan pasukan Pertahanan Awam Singapura (SCDF) sebagai berkata, pihaknya dimaklumkan mengenai kebakaran itu di Lorong 4 Geylang kira-kira pukul 1.40 pagi.

Asap hitam tebal dilihat menjulang dari unit tingkat bawah di No. 35. Menurut jiran-jiran, unit itu digunakan sebagai asrama bagi pekerja asing daripada beberapa negara.

Unit itu dipercayai menempatkan jumlah pekerja asing melebihi daripada jumlah yang dibenarkan dan ruang struktur secara haram mungkin dibuat untuk memuatkan lebih banyak bilik.  

Para pegawai SCDF berkata, kebakaran tertumpu di tengah-tengah unit, dan ia dapat dipadamkan dalam masa 30 minit.

Tiga orang dijumpai dalam keadaan tidak sedarkan diri di sebuah bilik. Mereka disahkan meninggal dunia oleh paramedik di tempat kejadian. Sembilan yang lain dihantar ke hospital, seorang daripada mereka kemudian meninggal.

CNA melaporkan bahawa Pusat Pekerja Migran berkata ia akan membantu ahli keluarga mereka yang terkorban serta pekerja yang cedera.

Ia juga menggesa pihak berkuasa untuk menyiasat insiden itu secara terperinci dan menambah bahawa ia memandang serius perumahan yang selamat untuk pekerja asing. - Bernama

No comments:

Post a Comment