Search This Blog

Wednesday, November 19, 2014

Tanah Runtuh Genting Highlands, Kereta Peronda Polis Bantuan Tertimbus


Diterbitkan: Selasa, 18 November 2014 2:14 PM
Laluan naik ke Genting Highlands terpaksa ditutup berikutan kejadian tanah runtuh tengah malam Isnin.

KUANTAN: Satu kejadian tanah runtuh dilaporkan berlaku di Kilometer 4.2 iaitu jalan naik ke Genting Highlands tengah malam Isnin mengakibatkan keseluruhan jalan tiga lorong ke pusat peranginan itu tertimbus.
Ketua Polis Daerah Bentong, Superintendan Mohamad Nor Mansor berkata, pihaknya menerima maklumat berhubung kejadian tersebut kira-kira pukul 12.50 tengah malam, Isnin.
"Namun dalam kejadian itu, sebuah MPV milik Polis Bantuan Genting Highlands yang datang membuat tinjauan selepas menerima maklumat turut tertimbus dalam runtuhan kedua. Bagaimanapun tiada kecederaan berlaku," katanya kepada Bernama.
Beliau berkata, buat masa ini sebelah jalan laluan turun digunakan sebagai laluan untuk naik ke Genting Highlands dengan laluan dilencongkan ke Chin Swee Temple.
Kerja-kerja memecahkan batu juga sedang giat dijalankan dan masih terdapat banyak timbunan tanah yang belum diangkut, katanya dan menambah kerja-kerja pembersihan dijangka memakan masa sehari.
Sementara itu ketika mengulas lanjut mengenai kejadian tersebut, Mohamad Nor berkata, anggota polis bantuan itu terselamat kerana beliau sempat melarikan diri sebelum kereta perondanya tertimbus.
"Dia kemudiannya menghubungi Balai Polis Genting sebelum pihak polis bergegas ke lokasi kejadian. Kejadian berlaku ketika hujan," katanya.
Sementara itu, Timbalan Pengarah Bomba dan Penyelamat Pahang, Morni Mamat berkata, anggota bomba dan penyelamat turut digegaskan ke lokasi kejadian pada pukul 1.26 pagi.
"Hasil tinjauan dan siasatan mendapati seorang anggota polis bantuan sempat melarikan diri dari runtuhan itu. Bagaimanapun keretanya tertimbus," katanya.

No comments:

Post a Comment