Search This Blog

Monday, November 3, 2014

Pesawat angkasa lepas 'Virgin Galactic' berkecai di udara

MOJAVE, California: Pesawat penumpang angkasa lepas 'Virgin Galactic' yang terbabit dalam nahas ketika menjalani ujian penerbangan di padang pasir Mojave Jumaat lalu didapati berkecai di udara.
"Serpihannya menandakan ia berkecai di udara," kata Pemangku Pengerusi Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan (NTSB), Christopher Hart.
NTSB mengetuai siasatan ke atas nahas membabitkan pesawat angkasa lepas, 'SpaceShipTwo', yang menjalani ujian penerbangan pertama sejak Januari apabila ia terhempas dan serpihannya bertaburan di sekitar kawasan seluas lapan kilometer di padang pasir Mojave di utara Los Angeles.
Seorang juruterbang terbunuh dan seorang lagi cedera parah.
Menurut laporan yang disiarkan oleh 'Wall Street Journal' semalam, siasatan awal mendapat nahas pesawat Virgin itu menunjukkan ia mengalami kegagalan struktur dan bukan letupan enjin yang menyebabkan ia terhempas.
Pemilik 'Virgin Galactic', jutawan dan usahawan British, Richard Branson, berlepas ke Mojave Sabtu lalu untuk menemui pegawainya dan penyiasat NTSB.
Katanya, beliau berazam untuk mencari punca nahas itu dan percaya impiannya untuk mengadakan pelancongan di angkasa lepas untuk penumpang akan berjaya.
Sementara itu, Ketua Eksekutif 'Virgin Galactic', George Whitesides berkata, syarikat berkenaan akan menyiapkan sebuah pesawat angkasa lepas baharu yang boleh terbang menjelang tahun depan. - REUTERS

No comments:

Post a Comment