Search This Blog

Tuesday, November 18, 2014

Lola dipenjara 4 bulan

Oleh Meor Riduwan Meor Ahmad

mriduwan@hmetro.com.my
Seremban: “Fakta kes menunjukkan Muhammad Firdaus bergantung semata-mata kepada kasih sayang ibunya. Siapa lagi boleh diterimanya, namun undang-undang tetap undang-undang dan mahkamah harus menilai semua perkara termasuk kepentingan awam, tertuduh dan mangsa.”
Demikian kata Hakim Kamarudin Kamsun sebelum menjatuhkan hukuman penjara empat bulan dan denda RM10,000 terhadap Lolanopita Sadi, 40, atas dua kesalahan mengabaikan dan meninggalkan anaknya, Muhammad Firdaus Dullah, 15, tanpa pengawasan sewajarnya di Mahkamah Sesyen, di sini, semalam.
Kamarudin berkata, kebajikan Muhammad Firdaus menjadi keutamaan mahkamah dalam menentukan hukuman bersesuaian.
“Semangat undang-undang ini (Akta Kanak-Kanak 2001) yang digariskan Parlimen bukan semata-mata menghukum, tetapi perlu diintegrasikan secara harmoni termasuk dalam isu penjagaan dan pemulihan anak,” katanya.
Lolanopita menghadapi pertuduhan sengaja mengabaikan Muhammad Firdaus dengan cara yang mungkin menyebabkan dia mengalami kecederaan fizikal atau emosi di sebuah bilik di rumah mereka di Blok 15-1-9 Flat Semarak, Nilai, dekat sini, antara Januari hingga jam 2.30 pagi, 21 Jun lalu.
Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 18 November 2014 @ 5:14 AM


LOLANOPITA didapati bersalah di Mahkamah Sesyen Seremban, semalam.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/9855#sthash.inhcvpst.dpuf

No comments:

Post a Comment