Search This Blog

Sunday, November 2, 2014

Empat terbunuh, seorang selamat dalam tragedi bot di California

AHAD, 2 NOVEMBER 2014 @ 10:40 AM

 
SAN FRANCISCO : Empat terbunuh, sementara seorang lagi selamat dalam insiden membabitkan bot perahu di luar pantai California pada Sabtu, kata pihak berkuasa negara berkenaan.

Ombak kuat melanda pantai berkenaan menyebabkan bot nelayan milik swasta itu terbalik di perairan berhampiran Bodega Bay itu.

Mangsa yang mati itu termasuk tiga lelaki dan seorang wanita.

Pejabat Sonoma County Sheriff dalam satu kenyataan berkata pasukan pengawal pantai Amerika Syarikat telah berjaya menarik empat mangsa berkenaan dari air, namun satu disahkan meninggal dunia di lokasi kejadian.


Tiga yang lain dibawa ke kawasan daratan di pantai berkenaan sebelum diusung ke hospital menggunakan ambulans, selain diberikan bantuan pernafasan.

"Kecewa, semuanya tidak dapat diselamatkan," kata kenyataan itu.

Bagaimanapun, Jabatan helikopter A sheriff, berjaya menyelamatkan seorang lelaki dewasa, berusia 66 tahun dikenali Phillip Sanchez, dari Bodega Rock.

"Lelaki itu memakai T-shirt dan seluar jeans. Dia tidak memakai jeket keselamatan. Dia mengalami kecederaan kecil dan kelihatan kesejukan," kata kenyataan itu.

Kata kenyataan itu lagi, tidak seorang pun mangsa yang berada di atas bot itu memakai jaket keselamatan sebelum kejadian, walaupun kelengkapan itu boleh didapati di atas bot berkenaan.

Pejabat sheriff juga mengesahkan tiada penggunaan alkohol atau dadah oleh mangsa dalam tragedi itu. -AFP

No comments:

Post a Comment