Search This Blog

Friday, November 28, 2014

503 individu ditahan berkaitan dadah di Arau


KETUA Polis Daerah Arau, Superintendan Ku Yaacob Ku Hamad bersama pegawainya melupuskan barang kes narkotik IPD Arau, di Kompleks Logistik PDRM Mata Ayer. - Foto Eizairi Shamsudin
ARAU: Seramai 503 individu ditahan melalui 493 kes berkaitan dadah di seluruh daerah ini sepanjang tempoh 10 bulan pertama tahun ini.
Ketua Polis Daerah Arau, Superintendan Ku Yaacob Ku Hamad, berkata statistik itu menunjukkan peningkatan dalam kes narkotik di daerah ini, kerana sepanjang tahun lalu 527 individu ditahan melalui 492 kes yang dikesan.
Beliau ketika ditanya percaya penyumbang utama peningkatan kes narkotik di daerah ini adalah berikutan pertambahan kesalahan di bawah Seksyen 30 (3) Akta Racun 1952 iaitu pemilikan daun, serbuk dan cecair ketum," katanya dalam sidang media tadi.
Ku Yaacob berkata demikian ketika ditemui ketika majlis pelupusan barang kes Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Arau, di sini tadi.
Dalam majlis itu pelbagai barang kes narkotik sepanjang 2012 hingga Oktober 2014 seperti heroin, ganja, syabu, pil psikotropik, pil eramin 5 serta serbuk, daun dan air ketum yang dilupuskan membabitkan nilai keseluruhan RM80,000.

No comments:

Post a Comment