Search This Blog

Saturday, November 22, 2014

3 suspek terbabit kegiatan IS ditahan - KPN

KUALA LUMPUR: Tiga suspek termasuk dua wanita berusia antara 28 hingga 34 tahun ditahan kerana disyaki terbabit dalam mengendalikan beberapa akaun Facebook yang ada kaitan dengan kumpulan Negara Islam (IS) di Syria.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, berkata ketiga-tiga suspek itu juga disyaki terbabit dalam aktiviti pengumpulan dana yang ada kaitan dengan aktiviti rakyat Malaysia ke Syria bagi menyertai kumpulan berkenaan.
"Semua suspek adalah rakyat Malaysia dan seorang daripada suspek yang berusia 34 tahun adalah isteri kepada individu yang dituduh atas kesalahan menghasut, menggalak atau memperoleh harta bagi pelakuan keganasan pada 11 November lalu.
"Seorang lagi suspek wanita yang berusia 28 tahun bekerja sebagai pengurus acara di Kuala Lumpur manakala suspek ketiga pula seorang lelaki berusia 33 tahun yang bekerja sebagai Penolong Eksekutif di sebuah badan berkanun," katanya dalam kenyataan, hari ini.
Khalid berkata, ketiga-tiga suspek disyaki melakukan kesalahan berkaitan dengan keganasan Akta 574 Kanun Keseksaan yang boleh disiasat mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA).

No comments:

Post a Comment