Search This Blog

Monday, November 3, 2014

163 Saman Dikeluarkan Pada Hari Pertama Ops JPJ


Diterbitkan: Isnin, 3 November 2014 11:11 AM

IPOH: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Perak telah mengeluarkan 163 saman kepada pengguna jalan raya pada yang mengubahsuai nombor plat, pemasangan lampu strobe dan lampu High Intensity Discharged (HID).

Ketua Penguatkuasa, Mohd Ariff Abdul Rahman berkata, operasi itu dijalankan di bandar-bandar utama seperti di Ipoh, Gerik, Tapah, Kuala Kangsar dan Teluk Intan pada Sabtu lalu.

Menurutnya, 21 saman dikeluarkan kepada pengguna jalan raya yang melanggar peraturan nombor plat.

Saman-saman lain termasuk untuk pemasangan lampu strobe, lampu HID yang tidak diluluskan dan cukai jalan tamat tempoh, insuran dan lesen memandu. 
Operasi itu bermula pada waktu pagi dan berterusan sehingga tengah malam. 
Mohd Ariff berkata 808 kenderaan telah diperiksa, malah 91 notis telah dikeluarkan kepada pemilik kenderaan.

"Kami juga memberi amaran dan pemilik kenderaan yang memasang 'tinted' terlalu gelap di cermin hadapan dan tingkap," katanya sambil menambah penguatkuasaan cermin gelap yang lebih ketat bermula 1 Mei tahun depan.

"Kami memberikan mereka (pemilik kenderaan) masa yang cukup untuk membuang tinted itu," katanya.

Mohd Ariff berkata, saman yang dikeluarkan kepada pengguna jalan raya pada nombor plat  adalah lebih tinggi kerana operasi dijalankan bermula siang hingga ke malam.

Manakala katanya, lampu strobe dan lampu HID yang tidak dibenarkan, mereka hanya boleh menangkap pesalah ketika waktu malam.

JPJ memulakan operasi ini secara menyeluruh selepas peringatan dan amaran dibuat sejak beberapa bulan lalu.

No comments:

Post a Comment