Lebah madu
Lebah madu
AUCKLAND - NEW ZEALAND. Pegawai di sempadan negara ini berjaya menangkap pasangan dari Ukraine  yang menjalankan kegiatan menyeludup madu yang dilihat merugikan industri penternakan lebah di negara tersebut.

Pasangan tersebut ditangkap di Lapangan Terbang Auckland dan pihak berkuasa menemui tiga kilogram madu dan satu kilogram debunga dalam bagasi mereka yang didakwa untuk kegunaan peribadi.

Menurut pegawai Kementerian Perusahaan Utama, Craig Hughes, pasangan tersebut datang ke New Zealand dan bekerja di ladang penternakan lebah.

Bagaimanapun, tindakan mereka membawa keluar madu dan debunga tersebut bertentangan dengan undang-undang bio keselamatan negara ini yang melindungi ekosistem tempatan daripada spesies invasif.

Sementara itu, Ketua Eksekutif Persatuan Penternak Lebah Nasional New Zealand, Daniel Paul berkata, kegiatan penyeludupan ini boleh berleluasa jika tidak ditangani segera dan menjejaskan industri penternakan lebah.

“Barang-barang yang diseludup boleh membunuh populasi lebah tempatan dan menyebabkan kerugian sehingga NZ$5 juta (US$4 juta),” jelasnya.

New Zealand terkenal sebagai pusat pengeluaran madu manuka dan mendapat permintaan tinggi di seluruh dunia.