Search This Blog

Wednesday, October 22, 2014

Rumah hangus sambut kepulangan

ANGGOTA bomba memadamkan kebakaran. FOTO ihsan Bomba
Oleh Rabi 'Atul 'Adawiyah Ismail 
rabiatul@hmetro.com.my


Kuching: Seorang lelaki terkejut kepulangannya daripada bercuti di Pulau Pinang disambut dengan berita rumah dan dua kereta miliknya musnah dalam kebakaran di Jalan Arang, di sini kira-kira jam 7.30 pagi tadi.
Setibanya di rumah, mangsa Chai Kian Min, 58 terkejut apabila mendapati kawasan rumahnya dipenuhi anggota bomba yang bertungkus lumus memadamkan kebakaran.
Menurut Chai, ketika kejadian dua anaknya pergi mengambilnya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (LTAK) dan saudara yang tinggal bersebelahan turut tidak menyedari kejadian itu.
Katanya, saudara yang tinggal bersebelahan hanya tersedar apabila terhidu bau asap dan apabila membuat pemeriksaan, api sudah memusnahkan separuh rumah.
"Saya masih terkejut dengan apa yang berlaku dan tidak sangka kepulangan saya daripada bercuti disambut dengan berita ini," katanya.
Sementara itu, Komander Operasi Tiong Ling Hii berkata, bomba menerima panggilan kecemasan kira-kira jam 8.07 pagi.
Katanya, seramai 41 anggota serta pegawai dari Balai Bomba dan Penyelamat Batu Lintang, Tabuan Jaya dan Kuching bergegas ke lokasi kejadian.
"Tiga rumah terbabit dalam kebakaran ini, sebuah rumah musnah 100 peratus, dua lagi 30 peratus terbakar.
"Rumah pertama yang terbakar dipercayai dijadikan bengkel membaik pulih kusyen berdasarkan penemuan span, kertas dan beberapa bahan mudah terbakar.
"Api dipercayai bermula di belakang rumah dan merebak ke dua rumah di kiri dan kanan. Ketika kejadian, tiada mangsa di rumah.
"Punca dan jumlah kerugian sebenar masih dalam siasatan. Api berjaya dikawal pada jam 9.05 pagi," katanya.
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 21 Oktober 2014 @ 12:24 PM- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/3271#sthash.oAJUEYpt.dpuf

No comments:

Post a Comment