Search This Blog

Wednesday, October 22, 2014

Penjual burger dipenjara 16 tahun

PENJUAL burger dijatuhkan hukuman penjara 16 tahun. FOTO ihsan Yahya Kiprawi
Oleh Omar Ahmad
Johor Bahru: Seorang penjual burger dijatuhkan hukuman penjara 16 tahun oleh Mahkamah Sesyen di sini, hari ini selepas didapati bersalah merogol gadis bawah umur.
Hairul Lisan Husin, 28, dituduh melakukan perbuatan itu di rumah tidak dikenal pasti di kawasan Kampung Melayu Pandan, di sini pada 10 Januari 2014 jam 3.15 pagi.
Hakim Muhammad Jamil Husin menjatuhkan hukuman selepas pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap tertuduh.
Mengikut fakta kes, tertuduh yang menjual burger di gerai yang terletak di hadapan rumah mangsa dikatakan mengajak mangsa keluar untuk berkenalan dengan menaiki motosikal.
Mangsa yang berumur 16 tahun itu kemudiannya dibawa ke lokasi tidak diketahui dan dirogol sebelum ditinggalkan di sebuah kedai karoke di Kampung Melayu Pandan.
Mangsa yang baru berpindah dua bulan dan tidak mahir dengan persekitaran kawasan itu kemudian berjaya menghubungi ibunya dan seterusnya membuat laporan polis berhubung kejadian berkenaan.
Dalam kes itu didapati kemaluan mangsa mempunyai kesan koyakan baru secara paksa.
Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan boleh juga dikenakan sebatan.
Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Jasmee Hameeza Jaafar.
Tertuduh diwakili peguam dari Yayasan Bantuan Guaman, Azni Sidek.
PENJUAL burger dijatuhkan hukuman penjara 16 tahun. FOTO ihsan Yahya Kiprawi
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 21 Oktober 2014 @ 3:20 PM- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/3291#sthash.bwiKERBB.dpuf

No comments:

Post a Comment