Search This Blog

Wednesday, October 22, 2014

Pembantu pejabat didakwa tipu RM37,996


Oleh Muhammad Apendy Issahak

apendy@hmetro.com.my

Ipoh: Seorang Pembantu Pertanian Pejabat RISDA daerah Larut Matang, Selama dan Kerian didakwa di Mahkamah Khas Rasuah, di sini, hari ini, dengan 13 pertuduhan menipu membabitkan wang bernilai RM37,996 pada September 2010 hingga Mei 2011.
Tertuduh Azhar Abdul Hamid, 46, didakwa dengan niat memperdaya majikannya berhubung dokumen Laporan Pemeriksaan Pendahuluan / Bantuan Pertama / Berturut TS 18A (Komp) bagi lapan lot tanah di Mukim Sungai Tinggi kepunyaan pemohon Abdul Aziz Khan Abdul Kayum Khan bagi menerima bantuan tanam semula yang mana sebenarnya tanah berkenaan tidak layak menerima bantuan terbabit dan bayaran ansuran.
Azhar didakwa mengikut Seksyen 18 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang jika sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga 20 tahun dan didenda tidak kurang RM10,000.
Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya SPRM A Hafiizh Abu Bakar dihadapan Hakim Madihah Harullah dan tertuduh yang diwakili penguam Raja Segaran mengaku tidak bersalah terhadap kesemua pertuduhan serta minta dibicarakan.
Hafiizh memohon mahkamah mengenakan jaminan sebanyak RM15,000 dengan seorang penjamin terhadap tertuduh, bagaimanapun peguambela merayu untuk mengurangkan wang jaminan kerana penjamin adalah isteri tertuduh yang juga adalah seorang suri rumah dan tidak mempunyai pendapatan.
Pihak pendakwaan turut meminta mahkamah supaya kesemua 13 pertuduhan itu dibicarakan serentak.
Hakim Madihah kemudian menetapkan wang jaminan sebanyak RM15,000 dengan seorang penjamin terhadap tertuduh dan menetapkan 26 November sebagai tarikh sebutan semula kes.
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 21 Oktober 2014 @ 2:20 PM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/3276#sthash.IebdETlp.dpuf

No comments:

Post a Comment