Search This Blog

Tuesday, October 14, 2014

Pekerja PBB dijangkiti Ebola meninggal dunia di hospital Jerman

BERLIN: Seorang anggota pasukan perubatan antarabangsa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang dijangkiti Ebola di Liberia, hari ini disahkan meninggal dunia meskipun selepas diberi prosedur rawatan intensif.
Hospital St. Georg di Leipzig dalam kenyataan hari ini menyebut, lelaki berusia 56 tahun yang namanya tidak dikeluarkan, meninggal dunia selepas diserang semalaman penyakit itu.
Lelaki itu disahkan positif Ebola pada 6 Oktober lalu dan tiba di Leipzig untuk menjalani rawatan pada 9 Oktober di mana mangsa diletakkan di unit rawatan khas.
Lelaki itu adalah pesakit ketika Ebola yang diterbangkan ke Jerman untuk rawatan.
Pesakit pertama, seorang lelaki Senegal dijangkiti Ebola ketika bekerja untuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Sierra Leone dan dibawa ke Hospital Hamburg penghujung Ogos lalu untuk rawatan.
Lelaki berkenaan dibenarkan keluar hospital 3 Oktober lalu selepas pulih dan kembali ke negara asalnya, demikian menurut hospital itu.
Seorang lagi pesakit seorang lelaki Uganda yang bekerja untuk satu kumpulan bantuan perubatan Itali di Afrika Barat dan kini sedang menjalani rawatan di Hospital Frankfurt. - AP

No comments:

Post a Comment