Search This Blog

Wednesday, October 22, 2014

Mekanik dipenjara 15 tahun


Oleh Muhamaad Razis Ismail

razis@hmetro.com.my

Kota Bharu: Seorang mekanik dipenjara 15 tahun di Mahkamah Sesyen, di sini, sebentar tadi, terhadap tuduhan mencederakan sehingga menyebabkan kematian seorang warga emas, hujung tahun lalu.
Hakim Mohd Yusoff Yunus menjatuhkan hukuman itu selepas tertuduh Syarul Syariman Mustapa, 30, mengaku bersalah terhadap tuduhan.
Tertuduh turut dipenjara empat tahun selepas mengaku terhadap tuduhan merahsiakan kematian mangsa sama.
Mahkamah memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara itu dari tarikh ditangkap pada 26 Disember 2013.
Mengikut pertuduhan tertuduh didakwa mencederakan Tuan Paridah Tuan Losen, 61, sehingga menyebabkan kematian mangsa di tepi kawasan semak di Jalan Kampung Paloh Rawa, Machang pada jam 12.34 tengah hari, 22 Disember 2013.
Bagi pertuduhan kedua, pada tarikh waktu dan lokasi sama, tertuduh didakwa menyembunyikan keterangan mengenai kematian mangsa.
Sementara itu rakan tertuduh Mohd Asrul Zulkifli, 25, dipenjara enam tahun selepas mengaku memiliki sepucuk pistol jenis Walther Cp99 tanpa lesen di lokasi tarikh dan waktu yang sama.
Harian Metro pada 27 Disember 2013 lalu melaporkan misteri kehilangan seorang peraih emas selama empat hari terjawab apabila mayatnya ditemui oleh orang awam yang sedang memetik pucuk 'beko'.
Mangsa yang dipercayai dibunuh ditemui tersangkut pada pokok dalam keadaan mengiring dengan memakai jubah hitam sebelum dibawa ke Hospital Machang untuk bedah siasat.
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 21 Oktober 2014 @ 3:19 PM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/3289#sthash.MhnmVRmG.dpuf

No comments:

Post a Comment