Search This Blog

Saturday, October 18, 2014

Jadi keldai akaun wang haram


JASON (dua dari kiri) dan Wilson (dua dari kanan) menunjukkan laporan polis serta iklan pekerjaan dalam sebuah akhbar dalam sidang akhbar di Kepong semalam. - FOTO IHSAN – CHINA PRESS


KUALA LUMPUR – Hasrat seorang lelaki untuk bekerja sebagai pengurus kewangan selepas berjaya dalam satu temu duga hancur apabila dia bukan sahaja dipe­ralat oleh majikannya, malah lebih malang ditahan polis dan bakal dipenjara lima tahun jika sabit kesalahan.
Mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Jason, 25, berkata, dia ditahan polis selepas dijadikan orang tengah atau keldai sindiket wang haram untuk melakukan pengeluaran wang tunai bernilai RM326,000 daripada akaun bank miliknya.
Mangsa memberitahu, selepas menerima tawaran bekerja dengan majikan dikenali dengan nama Lee, 30-an itu, dia diarahkan membuka lima akaun bank masing-masing di Public Bank, Hong Leong Bank, CIMB Bank, Maybank dan Ambank sebagai syarat memulakan kerja.
“Disebabkan teruja dengan tawaran gaji yang diberikan, saya membuka akaun di bank-bank tersebut tanpa banyak soal.
“Saya hanya ditugaskan untuk mengeluarkan wang yang dima­sukkan dalam akaun bank saya itu. Dari mana duit itu datang, siapa yang memasukkannya, saya tidak tahu.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1018&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz3GTbN8jA4 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment