Search This Blog

Tuesday, October 14, 2014

Insiden Letupan Di Bukit Bintang: Ah Hai Hadir Beri Keterangan


Diterbitkan: Selasa, 14 Oktober 2014 7:06 PM
Seorang joki kereta maut dalam serangan letupan bom tangan di Bukit Bintang, Khamis lalu.

KUALA LUMPUR: Ketua kumpulan kongsi gelap yang dikenali sebagai 'Ah Hai' dipercayai menjadi sasaran dalam serangan letupan bom tangan di Bukit Bintang minggu lalu, hadir untuk memberi keterangan di balai polis.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Tajudin Md Isa berkata, Ah Hai hadir ke balai polis di sini kira-kira pukul 9 malam Isnin.

"Keterangannya direkodkan sehingga kira-kira pukul 11.45 malam. Kami sedang meneliti keterangan itu untuk membantu siasatan. Dia tidak mengalami kecederaan dalam insiden itu," katanya ketika dihubungi pada Selasa.

Tambahnya, tiada tangkapan dibuat setakat ini dan polis sedang berusaha keras untuk menyelesaikan kes tersebut.

Terdahulu, Tajuddin berkata, Ah Hai dipercayai salah seorang saksi yang boleh membantu siasatan polis untuk mengenal pasti motif serangan tersebut.

Difahamkan polis giat memburu Ah Hai yang dipercayai menjadi sasaran utama dalam serangan itu selain penyerang yang dipercayai dari kumpulan musuh.

Sementara itu, Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Khairi Ahrasa berkata polis telah merakamkan keterangan daripada 17 individu setakat ini bagi membantu siasatan untuk merungkai motif serangan tersebut.

"Kami sedang memantau rakaman CCTV di kawasan berdekatan untuk mengesan mereka yang terlibat dalam insiden itu," katanya.

Letupan kira-kira pukul 4.25 pagi Khamis lalu yang dikaitkan dengan pergaduhan dua kumpulan kongsi gelap di hadapan kelab malam, Cherry Blossom di Jalan Bukit Bintang menyebabkan seorang joki kereta maut manakala 12 lagi cedera.

Sebuah kereta jenis Toyota Alphard, Toyota Camry, Mazda dan BMW turut musnah dalam insiden itu.

Antara yang cedera termasuk seorang lelaki warga Thailand, seorang lelaki warga Singapura dan empat wanita warga China, kesemuanya berusia antara 31 dan 56 tahun.

Khairi berkata, daripada 12 mangsa yang cedera, dua lagi masih menerima rawatan manakala 10 yang lain dibenarkan keluar dari hospital.

No comments:

Post a Comment