Search This Blog

Monday, October 20, 2014

Golongan pondan sasaran jenayah kebencian melampau


Manila: Jenayah kebencian membabitkan golongan transgenders di Filipina diyakini berlaku dengan meluas tetapi tidak semuanya direkodkan.

Sebuah pertubuhan hak transgenders, Ganda berkata, sekurang-kurangnya 20 orang dibunuh di negara itu sejak 2008.

Pengarah Eksekutif Ganda, Naomi Fontanos berkata, maklumat yang dikumpul mereka menunjukkan semua pembunuhan itu membayangkan berlaku pola kekejaman melampau, kemarahan dan penghinaan.

Berucap di sebuah forum di Universiti Diliman semalam, Naomi berkata, sekurang-kurangnya lima individu transgender dibunuh antara 2011 hingga 2014.

“Satu daripada kes paling kejam berlaku ke atas Luningning yang gemar menyertai pertandingan ratu cantik.

“Mayatnya ditemui berbogel, tengkorak retak, kulit di dada disiat, manakala di dalam perutnya ditemui rumput yang disumbat secara paksa.

“Tidak cukup dengan itu, dia disula dan kemaluannya dibakar,” katanya.

Syarahan Naomi dibuat sebagai mengulas kematian seorang mak nyah tempatan, Jeffrey Laude - lebih dikenali sebagai Jennifer - dipercayai dibunuh seorang anggota tentera marin Amerika Syarikat.

Kes itu mencetuskan kemarahan ramai apabila AS enggan menyerahkan suspek untuk ditangkap dan disoal siasat.

Naomi berkata, satu lagi kes membabitkan doktor gigi, Anne, yang ditemui mati di atas lantai apartmennya dengan percikan darah memenuhi seluruh dinding rumahnya.

Dia dibunuh oleh teman lelakinya.

Kata Naomi, seorang rakannya mati dibunuh awal tahun ini. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 20 Oktober 2014 @ 5:04 AM- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/2987#sthash.Ev7TcDUK.dpuf

No comments:

Post a Comment