Search This Blog

Saturday, October 11, 2014

Empat lagi kubur besar ditemuiSEORANG anggota polis berkawal berhampiran sebuah kubur besar di pinggir bandar Iguala, dalam negeri Guerrero, selatan Mexcio kelmarin. - REUTERS


IGUALA – Kes 43 pelajar Mexico hilang selepas diserang polis yang bersubahat dengan geng penjenayah mencatat perkembangan baharu kelmarin apabila pihak berkuasa menemui beberapa lagi kubur besar.
Empat suspek baharu membawa polis persekutuan Mexico ke sebuah lokasi yang mengandungi empat buah kubur pada jarak 200 kilometer di selatan Bandar Raya Mexico.
“Empat suspek itu menyatakan kubur-kubur berkenaan menyimpan mayat pelajar yang hilang,” kata Peguam Negara, Jesus Murillo Karam.
Menurutnya, sebahagian mayat itu kelihatan rentung.
Penemuan itu memalapkan lagi harapan untuk menemui 43 itu dalam keadaan selamat, hampir dua minggu selepas mereka diserang sekumpulan anggota polis bandar ini yang didakwa bersubahat dengan kumpulan penjenayah tempatan, Guerreros Unidos.
Kubur tersebut ditemui berdekatan dengan lokasi sebuah kubur besar yang ditemui pada hujung minggu lalu di negeri Guerrero, selatan Mexico.
“Kubur tersebut mengandungi 28 mayat yang tidak dikenal pasti,” ujar Karam.
Dua pembunuh upahan mengaku membunuh 17 pelajar tersebut dan mencampakkan mayat mereka ke dalam kubur besar itu yang ditemui pada Sabtu lepas.
Menurut Karam, Datuk Bandar Jose Luis Abarca, isterinya dan pengarah keselamatan awam bandar ini melarikan diri selepas kejadian tersebut.
Isteri Abarca, Maria de los Angeles Pineda Villa merupakan saudara perempuan kepada dua pengasas geng penjenayah kejam Guerreros Unidos. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1011&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3FmmoaG1X 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment