Search This Blog

Tuesday, October 14, 2014

Ebola: 5 Penumpang Penerbangan Dubai-Boston Diperiksa


Diterbitkan: Selasa, 14 Oktober 2014 10:40 AM
Seorang pegawai Hazmat membawa keluar seorang penumpang dari sebuah pesawat Emirates yang tiba di Lapangan Terbang Logan, Boston dari Dubai bagi pemeriksaan kesihatan berkaitan wabak Ebola. Foto cbsboston

BOSTON: Satu pemeriksaan kesihatan berkaitan wabak Ebola dilakukan terhadap lima penumpang yang mempunyai simptom seperti selesema, yang dipindahkan dari sebuah pesawat komersial di Boston pada Isnin, kata pegawai kesihatan Boston.
Pesawat itu dikuarantinkan selama kira-kira dua jam selepas ia mendarat dari Dubai.
Sekurang-kurangnya terdapat tiga insiden cemas berkaitan wabak Ebola yang melibatkan penerbangan komersial di Amerika Syarikat (AS) berlaku dalam masa hanya beberapa hari.
Bagaimanapun, tiada seorang pun daripada mereka yang dibawa ke hospital tempatan itu dipercayai telah berkunjung dari Afrika Barat.
Pegawai kesihatan Boston berkata, lima penumpang disahkan tidak dijangkiti Ebola, Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) atau jangkitan 'meningococcal'.
"Pesakit-pesakit yang tiba.. di Lapangan Terbang Antarabangsa Logan tidak memenuhi kriteria terhadap mana-mana jangkitan yang menjadikan kebimbangan kesihatan awam," kata unit penyakit berjangkit Suruhanjaya Kesihatan Awam Boston dalam satu kenyataan.
Pesawat Emirates EK 237 tiba di Lapangan Terbang Logan di Boston pada pukul 2.30 petang waktu tempatan selepas penerbangan 14 jam dari Dubai.
Ia berada di landasan terbang (tarmac) tanpa sebarang pemindahan sehingga sekumpulan pegawai yang berpakaian sut Hazmat (pasukan tindakan khas bahan berbahaya) memasuki pesawat itu dan mengeluarkan lima penumpang terbabit. - AFP

No comments:

Post a Comment