Search This Blog

Monday, October 20, 2014

Bukit Aman patah cubaan seludup syabu RM4 juta di KLIA

ISNIN, 20 OKTOBER 2014 @ 12:00 PM

 
KUALA LUMPUR: Pasukan Khas Taktikal dan Risikan Narkotik (STING) Bukit Aman semalam berjaya mematahkan cubaan menyeludup dadah jenis syabu seberat 37 kilogram, bernilai RM4 juta di ruang kargo di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang, yang dipercayai didalangi sindiket warga Nigeria.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman, Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim, berkata rampasan itu adalah susulan penangkapan dua individu warga Nigeria, minggu lalu.

Katanya, bungkusan dadah itu dibawa masuk ke negara ini melalui penerbangan komersial Ethiopia untuk dihantar ke satu alamat.

"Namun, hasil pemeriksaan kita, alamat terbabit adalah palsu dan tidak wujud," katanya pada sidang media di Bukit Aman, sebentar tadi.STING Bukit Aman minggu lalu berjaya menahan dua raja dadah atau 'king pin' dadah warga Nigeria yang dikatakan aktif menyeludup dan mengedar syabu di negara ini.

Kedua-dua suspek yang berusia lingkungan 30-an itu ditahan dalam dua serbuan berasingan di sebuah kondominium di Bangsar, pada hari terbabit.


PENGARAH Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman, Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim (tengah) menunjukkan dadah jenis syabu seberat 37 kilogram, bernilai RM4 juta yang berjaya dirampas pada sidang media di Bukit Aman, Kuala Lumpur, hari ini - Foto Sairien Nafis

No comments:

Post a Comment