Search This Blog

Thursday, October 23, 2014

Atlet Elit Guna Steroid Anti-Radang


Diterbitkan: Khamis, 23 Oktober 2014 7:00 AM

KUALA LUMPUR: Penggunaan bahan terlarang yang diuji positif ke atas atlet negara dikenali sebagai Dexamathesone.

Menurut sumber, bahan itu merupakan sejenis steroid untuk rawatan perubatan dengan kesan anti-radang yang kebiasaannya digunakan dalam rawatan pemulihan atlet.

Kajian menunjukkan dexamethasone bukan bahan untuk meningkatkan prestasi atlet. Ia biasanya digunakan untuk rawatan alahan, tindak balas alahan, masalah tulang dan radang yang kronik.

Spekulasi tersebar seorang atlet yang diuji positif dengan bahan ini, jaguh badminton No.1 dunia, Lee Chong Wei kemungkinan menggunakannya untuk mengurangkan kesakitan.

"Ia tidak dilarang jika diuji di luar kejohanan.

"Untuk ujian ketika kejohanan, ia dilarang jika diambil dengan cara menelan, suntikan atau terus melalui otot atau dubur," tambah sumber itu.

Bagaimanapun, ia dibenarkan jika membuat suntikan di sekitar tisu radang (bukan di bahagian otot) dan di bahagian kulit.

Untuk rawatan ini, nasihat dari pihak doktor diperlukan. Dalam masa sama, hanya doktor yang boleh melakukan rawatan ini dengan persetujuan pesakit.

Pada Isnin, Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin mengesahkan seorang atlet telah diuji positif dalam ujian doping.

Pun begitu, beliau enggan mendedahkan nama atlet tersebut sehingga ujian sample B selesai dijalankan. Tarikh untuk ujian sample B belum diketahui.

Kes positif dadah ini merupakan isu doping kedua melibatkan atlet Malaysia beberapa minggu kebelakangan ini.

Sebelum ini, pingat emas atlet wushu Tai Cheau Xuen ditarik balik selepas diuji positif dengan dadah perangsang jenis sibutramine ketika beraksi pada Sukan Asia bulan lalu.

No comments:

Post a Comment