Search This Blog

Tuesday, October 14, 2014

Angka kematian ribut di India kini 22 orangWARGA India melihat sebuah kapal nelayan yang terbalik selepas dibadai taufan Hudhud di Vishakapatnam, negara itu, semalam. - Foto AP
HYDERABAD, India: Ribut kencang Hudhud yang membadai pantai timur India pada hujung minggu lalu menyebabkan sekurang-kurangnya 22 orang terkorban, merosakkan beribu-ribu kediaman, memutuskan bekalan elektrik di perkampungan dan mengakibatkan orang ramai berebut-rebut mendapatkan bekalan barangan keperluan, kata pegawai hari ini.
Sekolah masih lagi ditutup, tiang elektrik tumbang dan sistem komunikasi hanya sebahagian berfungsi di bandar pelabuhan Visakhapatnam, tenggara wilayah Andhra Pradesh yang terjejas teruk apabila tiupan angin selaju 200 kilometer sejam membadai kawasan pantai, Ahad lalu.
Perdana Menteri, Narendra Modi membuat pemantauan menerusi udara bagi meninjau kawasan yang terjejas teruk di wilayah berkenaan hari ini.
Sementara itu, penduduk di Visakhapatnam gembira dan lega apabila trak membawa bekalan makanan dan air botol tiba di situ. - AFP

No comments:

Post a Comment