BACHOK – Seorang lelaki Myanmar ditemui terbaring di dalam sebuah rumah dalam pembinaan dipercayai dibunuh rakan senegaranya pagi semalam.

Mayatnya ditemui pemilik rumah Mohd Ropi Mat Ali, 40-an, yang ingin melihat buruh binaan itu membuat lantai baru rumahnya dekat Kampung Seri Kemunting, Gunung, kira-kira jam 10 pagi semalam.

Manakala anak kepada pemilik rumah yang ditemui, Mohd Firdaus Mohd Ropi,18, berkata, bapanya mendapat tahu mengenai kejadian tersebut apabila ingin melihat kerja yang dilakukan mangsa pada pagi semalam.

“Ayah pergi ke rumah yang sedang dibina itu untuk tengok mangsa buat kerja pelantaian. Puas ayah panggil tetapi dia tidak menyahut.

“Bila ayah masuk ke rumah tengok mangsa dalam selimut dan tidak bergerak. Bila ayah buka selimut barulah nampak dia berlumuran darah. Ayah kemudiannya beritahu ibu dan segera hubungi polis,” katanya.

Manakala, isteri Mohd Ropi, Zaimah Abdul Rashid, 43, berkata, kali terakhir dia bertemu mangsa petang semalam ketika mangsa datang ke rumahnya yang terletak kira- kira satu kilometer dari lokasi kejadian.

Menurutnya, rumahnya itu dibina mangsa bersama dua lagi rakannya yang berusia 19 dan 26 tahun yang juga dari Myanmar.

Beliau berkata, sebelum ini, mangsa ada memaklumkan mengenai kelakuan dua rakannya yang tidak elok, namun mangsa masih mahu membantu rakannya itu bekerja di negeri ini.

Difahamkan, mangsa baru sahaja menerima duit upahan hasil kerja pembinaan rumah berhampiran rumahnya sebanyak RM1,250 tetapi semuanya didapati hilang termasuk pasport dan telefon bimbitnya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Bachok, Deputi Superintendan Abdul Hamid Che Ahmad berkata, pihak polis mendapat maklumat mengenai kes itu pada jam 1.30 tengah hari.

“Siasatan awal polis mendapati mangsa adalah lelaki warga Myanmar berusia 21 tahun yang bekerja sebagai tukang rumah.

“Mangsa ditemui dalam bilik sebuah rumah yang dibinanya oleh pemilik rumah terbabit. Mangsa mengalami kecederaan pada bahagian kepala dipercayai dipukul.

Gerakan mencari dua lagi rakan mangsa sedang dilakukan,” katanya ketika sidang media di lokasi kejadian semalam.

Beliau berkata, kes itu disiasat di bawah Akta 302 Kanun Keseksaan manakala motif mengenai kejadian masih disiasat.