Search This Blog

Monday, September 8, 2014

Upah ‘Mat Bangla’ jadi jurujual


Ini terbukti apabila ramai pekerja warga Bangladesh dikesan menjadi jurujual premis perniagaan barangan cetak rompak di sekitar Jalan Petaling, di sini.

Bagaimanapun semua peniaga warga asing itu bertempiaran melarikan diri sejurus menyedari kehadiran anggota Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Putrajaya, semalam.
Dalam operasi bermula pada jam 3 petang itu, KPDNKK menyerbu empat premis perniagaan menjual pelbagai beg tangan, bagasi dan dompet jenama terkemuka yang dicetak rompak.

Ketua Operasi, Aminuddin Muhammad berkata, 10 anggota penguat kuasa terbabit dalam operasi itu yang berakhir jam 5.30 petang.

Menurutnya, serbuan turut disertai tiga anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur bagi menjaga keselamatan penguat kuasa KPDNKK.
Foto
ANGGOTA penguat kuasa KPDNKK memeriksa kedai yang diserbu di Jalan Petaling, semalam.
“Hasil serbuan itu, 1,070 beg jenama tiruan dianggarkan bernilai RM250,000 dirampas.

“Seorang warga asing diupah menjadi jurujual premis diserbu turut ditahan. Lelaki berusia 30-an itu didapati menyalah guna pas lawatan sosial untuk bekerja di negara ini,” katanya.
Beliau berkata, terdapat unsur cubaan mengancam keselamatan penguat kuasa KPDNKK sepanjang operasi oleh segelintir samseng yang menjaga kawasan itu.

“Bagaimanapun perkara itu dapat dikawal dengan kehadiran pihak polis,” katanya kepada Harian Metro.

Katanya, serbuan dilakukan hasil aduan orang ramai termasuk pemantauan sejak beberapa minggu lalu di beberapa premis yang sudah dikenal pasti.

Perniagaan haram itu beroperasi sejak beberapa tahun lalu dan difahamkan mendapat bekalan barangan tiruan dari China dipercayai diseludup masuk melalui Pelabuhan Klang.

Aminuddin berkata, tindakan boleh diambil mengikut Seksyen 8(1) Akta Perihal Dagangan 2011 yang membawa hukuman denda maksimum RM 20,000.
Artikel ini disiarkan pada: 2014/09/08

No comments:

Post a Comment