Tumpang menunjukkan bayaran bil air berjumlah RM4,223.30.
Tumpang menunjukkan bayaran bil air berjumlah RM4,223.30.
PALONG - Seorang warga emas yang juga peneroka Felda Palong Satu di sini, terkejut apabila menerima bil air yang mencecah RM4,223.30 bagi bulan Ogos lalu.

Warga emas itu, Tumpang Mihat, 61, berkata, caj berkenaan tidak masuk akal langsung kerana sebelum ini hanya sekitar RM15 hingga RM25 sebulan.

“Mustahil dalam tempoh sebulan penggunaan air boleh mencecah lebih RM4,000 kerana hanya tiga orang sahaja yang tinggal di rumah ini.

“Saya terima bil air ini pada 18 September lepas. Kemudian saya segera membuat aduan kepada Syarikat Air Negeri Sembilan (Sains), secara lisan, namun sehingga ke hari ini belum ada maklum balas positif,” katanya ketika ditemui di kediamannya, semalam.

Tumpang berkata, dia yang menetap di tanah rancangan Felda berkenaan sejak 39 tahun lalu tidak pernah menerima caj setinggi itu walaupun ketika mengadakan majlis keramaian.

"Kalau buat kenduri kahwin sekalipun, cajnya tidaklah setinggi itu iaitu sekitar RM100 ke bawah. Manakala setakat ini, tiada pula paip pecah dekat rumah ini.

"Jumlah caj ini seolah-olah saya perlu bayar untuk caj sebulan untuk seluruh penduduk kawasan Felda Palong Satu ini,” katanya dengan nada kecewa.

Sementara itu, menurut Penolong Pengurus Unit Korporat Sains, Norzita Ismail, pihaknya sudah mengambil tindakan dengan mendaftarkan aduan pengadu.

"Aduan yang didaftarkan ini penting untuk memastikan aduan berkenaan dapat diatasi dalam kadar segera. Punca-punca bil pengadu meningkat akan disiasat melalui pelbagai,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.