Search This Blog

Thursday, September 25, 2014

‘Taiko’ sudah kena cam


Kuala Lumpur: Biarpun sudah hampir setahun kongsi gelap diburu Polis Diraja Malaysia (PDRM) melalui Op Cantas Khas, Geng 04 dan Geng 36 dikesan masih bergiat aktif dan dianggap antara kumpulan paling ganas berbanding pertubuhan haram yang lain.
Operasi memburu ahli kumpulan kongsi bermaharajalela dalam kegiatan pemerasan, samun, rompakan dan pembunuhan menggunakan senjata api dilancarkan Ogos tahun lalu selepas kadar jenayah meningkat.
Sumber berkata, selepas setahun Op Cantas Khas dilancarkan kumpulan kongsi gelap sememangnya kepanasan dan mula mengurangkan aktiviti jenayah mereka berikutan ramai ahli dan ketua kumpulan ditahan.

“Ini kita dapat lihat dengan penurunan kadar jenayah di seluruh negara. Bagaimanapun, mutahir ini terdapat kes jenayah keganasan meningkat dan maklumat risikan menunjukkan yang kumpulan terbabit kembali aktif dan disebabkan itu, polis melancarkan Op Cantas Khas semula,” katanya.
Foto
KETUA Polis Pulau Pinang Datuk Abdul Rahim Hanafi menunjukkan tukul dan kapak yang dirampas daripada ahli kumpulan kongsi gelap.
Foto
TATU di lengan seorang anggota kongsi gelap.

Katanya, pihaknya sudah mengenal pasti identiti semua kumpulan kongsi gelap termasuk ‘taiko’ ataupun ‘orang besar’ kumpulan dan usaha mengesan mereka giat dijalankan.


Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/09/25

No comments:

Post a Comment