Search This Blog

Tuesday, September 30, 2014

Sederet 10 pintu kedai papan musnah dalam kebakaran di Tawau

SELASA, 30 SEPTEMBER 2014 @ 10:54 AM

 
TAWAU: Sederet 10 pintu kedai papan dua tingkat di Jalan Dunlop di sini, musnah dalam kebakaran malam tadi.

Ketua Bomba dan Penyelamat Tawau, Rudy Fredzek, berkata antara yang terbakar dalam kejadian 11.45 malam itu ialah kedai emas, kedai kain dan kedai jam.

"Kami menerima panggilan pada jam 11.54 malam dan tiga jentera bomba bersama 38 anggota telah dikejarkan ke tempat kejadian. Api kemudiannya dapat dikawal pada jam 1 pagi.

"Kami juga menerima bantuan dari pihak polis, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan anggota Rela," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.Punca kejadian dan jumlah kerugian masih disiasat.

Seorang saksi, Harmawati Mokhtar, 30, juruwang di sebuah stesen minyak yang terletak berhampiran lokasi kebakaran berkata, beliau menyedari kebakaran itu apabila terdengar teriakan orang ramai kira-kira 11.45 malam.

"Apabila melihat kejadian itu, saya dan pekerja lain terus menghentikan operasi dengan menutup stesen minyak itu. Kami sangat bersyukur kerana pasukan bomba dapat mengawal kebakaran itu dengan segera," katanya.

Difahamkan terdapat tujuh pintu kedai emas beroperasi di deretan kedai itu dan bangunan kedai tersebut dibina lebih 50 tahun lalu.

- BERNAMA

No comments:

Post a Comment